Pages

Friday, July 27, 2012

"Pusara dalam Taman"

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Harap semua sihat senantiasa. Hari ini nak cerita tentang konsep tanah perkuburan islam moden "pusara dalam taman". Bila sebut atau dengar tentang kubur, mesti kamu semua imagine tempat tu as a very scary, creepy, horror or something like that laa..

'
Tanah perkuburan ni seram tak? huhuhu...

Tapi sebenarnya tak seram pun... Jika kita lihat kembali..apa yang sebenarnya yang membuatkan tanah kubur ini adalah tempat yang menyeramkan? Mungkinkah sebab keadaan kubur-kubur yang tidak teratur? Atau sebab ada mereka-mereka ini yang suka mengganggu tanah kubur dengan memuja demi mendapatkan nombor ekor untuk keuntungan sendiri sampai keluar laa segala H_N_U ni atau memang da nama kubur...confirm seram ek? Ikutkan memang seram sebab pengaruh program di televisyen kan. Tapi semua tu berubah selepas zah dengar tentang "pusara dalam taman".

Sebenarnya, konsep ini zah dengar kat radio Klasik Nasional. Bapa izzah suka dengar stesen radio ni setiap masa..So nak dijadikan cerita.. Sebagai permulaan, konsep ni telah dilaksanakan di tanah perkuburan Islam moden Raudhatul Sakinah atau jika diterjemahkan dalam bahasa Melayu "Taman Ketenangan" di Mukim Batu berdekatan dengan Gombak yang telah dimulakan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sejak tahun 2008 lagi. Lepas tu..siap ada e-Pusara iaitu sistem pengurusan untuk menguruskan jenazah. Di sini, rekod setiap jenazah dapat disimpan dan jika ada waris ingin melawat kubur, mereka boleh merujuk pada rekod yang telah disimpan di dalam e-Pusara. Mudah kan..:)..


Konsep "pusara dalam taman" dan sistem e-Pusara ni memang idea yang sangat bernas dan sepatutnya kita dah perlu laksanakan sejak awal lagi. Seperti yang dicadangkan oleh Timbalan Perdana Menteri kita, konsep ini sepatutnya diperluaskan ke seluruh negeri-negeri di Malaysia. Dengan adanya konsep ini, kita dapat mengubah pandangan negatif masyarakat mengenai tanah perkuburan Islam di Malaysia. Ya lah..dengan suasana kubur yang ala-ala taman..pokok-pokok bunga yang cantik..susunan kubur yang teratur..kemudahan insfrastruktur...laluan pejalan kaki.. Memang tenang..siapa tak suka kan.:).. Apa pun.. Moga tanah perkuburan Islam dapat diperbaiki dari semasa ke semasa.. Amiiiiin...


Macam ini la cantik..:)..Sekadar contoh yaa..

Memorial War II, W.P. Labuan

Wednesday, July 25, 2012

Ibubapa

Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa.


"Happy Day of July 2012"✿◕‿◕✿

Assalamualaikum...


Its been a long time since I've create my blog. Due to my busy last three semester, I've to least focus on my blogging activities where i need to focus more on finishing my degree... And right now... Its already end!!! Yippie! Alhamdulillah... Hahahaha..but actually is not really ended... After i finished my final exam... I'm going back to my home village at Tamparuli, Sabah. Its been great holiday... I finally got to pampered myself at my blissful village with beloved family.

I feel lot of joy but deep down inside of my heart, I feel nervousness like I've been in box of ice..crazy cool.. So back to our main title.. "Happy Day of July 2012? Its sharing moment time..✿◕‿◕✿


2nd July of 2012, Monday.


6a.m. sharp at morning... I headed from Tamparuli to Jabatan Pelajaran Negeri Sabah (JPNS). It actually take a hour to arrive at JPNS but it depends on the traffic because Ayah told me that our way to JPNS always in busy traffic. 1st step inside the JPNS... of course it is very big building and my practical place is at 7th floor. Happy..Excited..Nervous..I feel like thousands of butterflies dancing in my tummy. Afraid i'm not going to fit with their style..my guess totally wrong..its so wonderful to be with them..my supervisor is so sweet and the staff are very 3F you know...Friendly..Funny..Freak..(A bit laaa..ehehehe..)...Conclusion..I love my practical place..thumbs up!


13 July 2012, Saturday.


Today is my little bro's graduation day from Politeknik Kota Kinabalu for Sijil Kejuruteraan Eletrik. But right now he continue his study in Diploma. So as usual 6 a.m., we headed to Dewan Canselor UMS Kota Kinabalu. They actually have their own big hall in Politeknik but don't know why they choose to hold the event at Dewan Canselor UMS...not fair laa..my bro step first before my graduation which is also will be held there. With our family theme, bright purple colour..for sure the colour striking kot..haha..whatever laa..so after long wait of 4 hours..the event is finally over..bit crowded..where my bro had register for a graduation photo with family. in the end..the family photo was superb..thanks to the photographer yaa... As for final touch for our event today..we grab some lunch at Indah Permai Food Court..Yummy..


21 July 2012, Saturday.


Alhamdulillah..its the first day of Ramadhan.. Eventhough in our village conquered by non-Muslim people..but still I can feel the aura of Ramadhan..Luckily I don't really feel too hungry because I;ve already prepared myself by practicing the fasting before the Ramadhan (Actually puasa ganti bha.hehe..). So the day of Ramadhan, there's nothing much to do..just do the cleaning thing and so on until i receive SMS and call from my dearly friend says "RESULT DAH KELUAR"...what the...i'm not even prepared for this..i thought it will be out in Aug.


So with nervousness that even more higher than my first day of practical..i click into UMS SMP Portal...Click ahli portal...Next the system..Then click the "Keputusan Peperiksaan Pelajar"..and then...then...then..then..CLICK!!! Alhamdulillah...My doa have come true..thanks Allah for this beautiful result..hehe..and like always..all i do is crying like a baby..hugging Mama..calling Ayah..Alhamdulillah...----

I guess thats only event that happen in this July i guess even though July is not over yet.. Sounds to me like a daily report pula..hehehe..To all Muslim people..Have a blessful Ramadhan..Make sure your "puasa" full..Do lots of good deed and May Allah bless you all..The end of my first ever post after 1 year and half..✿◕‿◕✿